primariacodaesti.ro

Cont unic

Contul unic RO44TREZ65621A470400XXXX CF 3337613

Infrastructura de invatamant, sanitara si sociala

Infrastructura de invatamant

          Istoria invatamantului din comuna, ca parte integranta a invatamantului romanesc, cunoaste o evolutie de-a lungul mai multor secole.In cadrul invatamantului preuniversitar in comuna Codaesti functioneaza 5 gradinite cu program normal, 4 scoli generale si Grupul Scolar Codaesti.

Forma de invatamant Numar unitati
INVATAMANT PRESCOLAR
-cu program normal 5 gradinite
INVATAMANT PRIMAR SI GIMNAZIAL 4 scoli
Invatamant liceal Grupul Scolar Codaesti

Grupul Scolar Codaesti a pus bazele unul club, "Eurostar", un loc unde elevii comunei sa-si petreaca timpul liber si unde sa-si poata forma noi deprinderi. Sprijiniti de fonduri europene si autoritatile locale, profesorii Grupului Scolar Codaesti, alaturi de cativa elevi entuziasti, isi doresc cat mai mult pentru comunitatea in care traiesc.Exista si un numar minim de biblioteci care sunt parte integranta a sistemului cultural, ca factor de prima necesitate a activitatii sociale, in general, si a muncii intelectuale in special.Dezvoltarea bibliotecilor se face treptat, de la simplu la complex, de la empiric la stiintific, de la un bun privat la un bun public.

Infrastructura sanitara

Sanatatea populatiei se realizeaza printr-un sistem de servicii medicale oferite de asistenta medicala si de catre Centru medico-social, care asigura servicii medicale preventive, curative,precum prenatale si postnatale.

In Codaesti functioneaza cabinete medicale de medicina generala, precum si farmacii.Medicii asigura servicii tuturor pacientilor.Sunt efectuate campanii de vaccinare la clasele I, III, VIII, conform Calendarului National de Vaccinari.

Centrul medico-social deserveste populatia comunei, inclusiv populatia din satele apartinatoare .

Infrastructura sociala

Sunt puse la dizpozitie ajutoare pentru persoane varstnice, pentru persoanele fara adapost, pentru femei victime ale violentei in familie, pentru copiii abandonati.

          Se urmareste instituirea mai multor centre de zi,a unor adaposturi de urgenta, si specializarea serviciilor pentru protectia oricarui locuitor prejudiciat.

3.4 Infrastructura de sprijinire a afacerilor

In cazul efectuarii unei investitii in Codaesti, sunt numeroase facilitati de care pot dispune investitorii, precum: accesul la drumul national 24, exista forta de munca,terenuri pentru cumpărare, concesiune, arendă.Sunt puse la dizpozitie si clădiri pentru cumpărare,închiriere cu posibilitatea înfiinţarii de microfabrici(IMM), care beneficiaza de sprijin de la Primaria si Consiliul Local al comunei Codaesti,acesta constand in faptul ca taxele si impozitele sunt mai mici decat in orasele din zona(Vaslui si Iasi).

3.5 Agricultura

Utilizarea rationala a solurilor, adaosul rational de ingrasaminte organo-minerale, drenajul, desalinizarea, folosirea unor produse agrotehnice potrivite, pot mari potentialul  comunei, favorizand in continuare dezvoltarea agriculturii si a cresterii animalelor( bovine, ovine, cabaline, caprine).In anul 2007 au fost retrocedate, 125 ha de teren .

Se pune accent pe astfel de activitati.Din munca depusa de detinatorii de teren arabil, care poate fi prelucrat in scop agricol, reies urmatoarele date:

Productie Cantitate/Hectar
Grau 1000kg/ha
Porumb 200kg/ha
Floarea soarelui 600kg/ha
Rapita 600kg/ha

Din punctul de vedere al cresterii animalelor,situatia actuala arata astfel::

Animale Efective
Bovine 1067 capete
Porcine 952 capete
Ovine 4805 capete
Caprine 232 capete
Cabaline 735 capete
Familii albine 173 capete
Pasari 10029 capete
Iepuri 72 capete
Animale Productie medie
Lapte vaca 2200kg
Lapte oaie 45kg
Lapte capra 130kg
Miere albine 8kg

a-Institutii publice - cultura,ocrotirea sanatatii ect.
Primaria comunei Balteni este asezata in satul de resedinta si are un numar de 10 angajati iar in sediul vechii primarii se afla biblioteca comunei Balteni cu un singur angajat ce are in dotare un numar de aproximativ 7500 volume.
Postul de politie Balteni are un numar de 2 angajati.
Dispensarul uman se afla la satul de resedinta a comunei si este deservit de un medic de familie si un asistent medical.
Dispensar veterinar nu exista insa urmeaza a fi concesionata cladirea in constructie de catre medicul veterinar.
Pe raza comunei noastre avem un numar de 3 scoli din care una cu clasele I-VIII si doua cu clasele I-IV si doua gradinite in satele Balteni, Balteni Deal si Chetresti. Incepind cu anul scolar 2010-2011 scoala cu cls I-IV Chetresti a fost inchisa.
Cele doua biserici existene in comuna sunt in satele Balteni Deal si Chetresti iar in satul Balteni se afla in constructie o biserica noua
b-Retele de utilitati, apa, canalizare,electrice,gaze ect
In raza de competenta nu avem retea de canalizare si gaze, insa suntem in faza avansata de finalizare a proiectului de alimentare cu apa in satele Balteni si Balteni Deal.
Comuna Balteni este electrificata cu exceptia a unui numar de 22 locuinte care nu sunt electrificate.
c-Locuri de adunare si cazare a populatiei in situatii de urgenta-tabere de sinistrati.
In cazul unor inundatii sau alte fenomene deosebite, sinistratii pot fi cazati la subsolul magazinului din satul Balteni care are o capacitate de 300 locuri si la Societatea agricola Balteni care are la parter o capacitate de 100 locuri.

United Kingdom Bookmaker CBETTING claim Coral Bonus from link.