primariacodaesti.ro

Cont unic

Contul unic RO44TREZ65621A470400XXXX CF 3337613

Relieful

Comuna Codaiesti  in asamblul teritoriului judetului Vaslui, are o asezare favorabila, fiind situata in partea nordica a judetului, pe coordonatele  27°46'15.06"E longitudine si  46°52'33.60"N latitudine.Este situata in partea de Nord a judetului Vaslui(la limita judetului Vaslui cu judetul Iasi)si la jumatatea distantei dintre cele doua localitati resedinta de judet Vaslui si Iasi .

Ocupa o zona de contact, cu zone vecine precum: Solesti, Miclesti, Tacuta si Danesti.Se intinde pe o suprafata de 5415 ha: intravilan 686 ha, extravilan 4729 ha.

Comuna prezinta o populatie de 4810 locuitori.

Numele satelor aflate in administratie: Codăeşti, Pribeşti, Rediu Galian, Ghergheleu.

Relieful

Evolutia proceselor geomorfologice a dus la crearea unor diferentieri regionale ale reliefului, denumite cu termeni apropiati de aspectul peisajului sau de pozitia geografica, astfel cea mai dominanta forma de relief intalnita pe teritoriul Codaestiului este Podisul Moldovenesc. Aspectul reliefului este de dealuri inalte cu plaiuri usor ondulate.Alaturi de dealuri, apar forme rezultate in urma proceselor geomorfologice actuale : alunecari, rapi, rigole, create de torenti.Sunt prezente terasele si sesurile.Relieful este format din interfluvii despartite, vai largi, insotite de terase bine dezvoltate si de versanti.Interfluviile au un aspect de platou.

Clima

Clima comunei se incadreaza in trasaturile climei temperat-continentale cu regiuni de antestepa.Regimul termic masurat pe o perioada de o suta de ani(1896-1998), pune in evidenta urmatoarele:

-temperatura medie anuala este de 9,4 grade, apropiindu-se de media pe tara, care este de 9,5 grade;

-trecerea de la anotimpul rece la cel cald si invers se face brusc;

-in ultimii ani temperaturile  maxime depasesc chiar 35 grade;

Regimul eolian pune in evidenta dominarea curentilor din nord-nord-vest si sud-sud-est.Aceasta are o influenta directa asupra regimului

precipitatiilor, care sunt sarace in perioada lunilor noiembrie-martie, si, mai bogata in celelalte luni ale anului.

Cantitati mari de precipitatii cad in perioada calda a anului, cu maxime inregistrate in lunile mai si iunie.